دکتر محمد حسین نجفی

تست قلب در منزل با 4 روش ساده

سلامت قلب یکی از مهمترین جنبه های سلامت عمومی بدن شما می باشد به همین دلیل انجام چکاب و تست قلب ضروری است. قلب، با تأمین مداوم خون اکسیژن دار و مواد مغذی، دیگر بافت های بدن را پشتیبانی می کند و وسیله ای برای حذف مواد زائد از بدن می باشد. هرکاری که می توانید انجام دهید تا مطمئن شوید سلامت قلبی عروقی شما به خوبی پشتیبانی می شود و زندگی طولانی تر و سالم تری داشته باشید. یکی از جنبه های مهم رساندن سلامت قلب به یک نقطه ی خوب، درک وضعیت فعلی سلامت قلبی خود می باشد. 

معاینه ی فیزیکی یا مراجعه به یک متخصص قلب، احتمالاً قطعی ترین راه برای به دست آوردن تصویری فوری از سلامت قلبی شما می باشد، اما راههای دیگری نیز وجود دارد که قبل از رفتن به مطب پزشک می توانید درک اولیه ای از سلامت قلبی خود به دست آورید. در ادامه روش‌های ارزیابی سلامت قلب در خانه، زمان مشورت با پزشک و راه های پشتیبانی از سلامت قلب را به طور دقیق تر بررسی می کنیم.

مراحل تست قلب در خانه

چندین دهه قبل، تکنولوژی ارزیابی سلامت قلب به اندازه ی امروز در سطح وسیع موجود نبود. امروزه ابزارهای زیادی وجود دارد که به آسانی می توان آنها را برای استفاده روزانه تهیه کرد تا شاخص های کلیدی سلامت قلب را به دست آوریم. در حقیقت امروزه بسیاری از دستگاه های هوشمند قابل پوشیدن حاوی حسگرهایی هستند که می توانند ضربان قلب و درصد اشباع اکسیژن را اندازه گیری کنند و حتی تکانه های الکتریکی قلب را ارزیابی کنند. با اینکه این ابزارها، شاهکارهای شگفت انگیزی از تکنولوژی هستند، باید بدانید که یک عدد به تنهایی نمی تواند چیز زیادی درباره ی سلامت قلب و سیستم قلبی عروقی به شما بگوید. در مطلب زیر روش های بررسی سلامت قلب در خانه برای آشنایی با نحوه ی عملکرد آن و امکان بهبودی را به طور دقیق تر بررسی می کنیم.

۱. تست پله را انجام دهید.

اولین تست می تواند ابتدایی به نظر برسد، اما چیز زیادی در مورد سلامت قلب و تناسب قلبی عروقی به شما می گوید. تست پله یک تست ساده است که شامل بالا رفتن از چند پله با سرعت معقول و بررسی نحوه ی احساس شما می باشد. فردی که از سلامت قلب خوبی برخوردار است ممکن است احساس کند که ضربان قلبش اندکی بالا رفته است، اما نباید هیچ تنگی نفس، درد قفسه سینه یا مشکلی در تکمیل وظیفه ی خود به علت سختی بیش از حد آن تجربه کند.

انجام دادن تست قلب با پله در خانه

۲. ضربان قلب در حال استراحت خود را بررسی کنید.

ضربان قلب در حال استراحت به تعداد ضربان هایی اشاره دارد که قلب شما در هر دقیقه در حالت استراحت ضربان می زند. ضربان قلب را می توان از طریق دستگاهی مانند اکسیمتر ضربان یا ساعت هوشمند به دست آورد، گرچه، این کار را می توان به سادگی با لمس شریان با انگشتان دست نیز انجام داد. برخی از بهترین نقاط برای به دست آوردن نبض لمس شده شامل شریان کاروتید در گردن و شریان رادیال در مچ دست می شوند. 

برای به دست آوردن یک ضربان قلب در حال استراحت دقیق، سعی کنید زمانی را پیدا کنید که در آن غیرفعال هستید و هیچ استرسی ندارید. از دستگاه خود استفاده کنید و یا تعداد ضربان ها را در هر دقیقه بشمارید تا ضربان خود را به دست آورید. فردی با سلامت قلبی عروقی خوب باید ضربان قلب در حال استراحت از ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه داشته باشد.

۳.ضربان قلب خود در طول ورزش را بررسی کنید.

روش دیگری که برای ارزیابی سلامت قلب خود می توانید انجام دهید، بررسی ضربان قلب خود در حین ورزش می باشد‌‌. بدن به طور طبیعی ضربان قلب شما را افزایش می دهد تا تقاضای بدن را تحت فعالیت تأمین کند، اما مقدار دقیقی که قلب شما برای جبران به آن نیاز دارد، چیزهای زیادی در مورد سلامت قلب به شما می گوید‌. فردی با سلامت قلبی ضعیف ممکن است در مقایسه با فردی با سن و وزن مشابه و سلامت قلبی عروقی خوب، حداکثر ضربان قلب بیشتری را در طول فعالیت “اندکی سخت” تجربه کند.

 در واقع. هرچه سلامت قلبی عروقی بهتری داشته باشید، گردش خون بهتری خواهید داشت، یعنی نیازی نیست که قلب شما به سختی کار کند و هرچه سلامت قلب شما بدتر باشد، خون مقاومت داخلی بیشتری ممکن است داشته باشد که قلب باید برای جبران آن سریعتر کار کند. حداکثر ضربان قلب بهینه در طول ورزش بر اساس عواملی همچون جنسیت، سن، شدت، مشکل قلبی و وزن متفاوت خواهد بود. ماشین حساب های آنلاینی وحود دارد که ممکن است بتوانند تخمینی را به شما ارائه دهند. گرچه، اگر مشکل قبلی دارید یا فکر می کنید مشکلی دارید که مربوط به سیستم قلبی عروقی است، توصیه می شود که قبل از تلاش برای ارزیابی سلامت قلب خود به یک متخصص مراجعه کنید.

علائم گرفتگی رگ قلب در مردان را بشناسید!

چک کردن ضربان قلب در خانه

۴. هرگونه علائمی را بررسی کنید.

راه دیگری که می توانید سلامت قلب خود را در خانه بررسی کنید، آشنایی با عوامل خطر بالقوه و سابقه ی خانوادگی سلامت قلب و بررسی دقیق علائم حیاتی می باشد. برای مثال اگر فشار خون یا سابقه ی خانوادگی پرفشاری خون دارید، باید فشار خون خود را به طور منظم بررسی کنید. فشار خون یکی از علائم حیاتی است که به راحتی از خانه قابل پیگیری است و می تواند اطلاعات خوبی را در اختیار شما قرار دهد. مثال دیگر شامل انجام آزمایشات خون به طور‌ منظم در صورت داشتن فشار خون بالا می باشد. هیپر کلسترولمی که به بالابودن کلسترول خون نیز معروف است، در صورتی که کنترل نشود به مروز زمان می تواند به شدت سلامت قلبی عروقی شما را تحت تأثیر قرار دهد. 

وقتی کلسترول بد که به لیپوپروتئین کم چگالی نیز معروف است، به طور مزمن بالا باشد، می تواند کم کم در سطح داخلی رگ های خونی جمع شود. این تجمع چربی، پلاک نامیده می شود و می‌تواند بازدهی جریان خون را در بدن کاهش دهد و حتی باعث تشکیل لخته شود که با قطع کامل خونرسانی به بافت های خاص می تواند منجر به حمله ی قلبی، سکته یا آسیب های دیگر شود. انجام آزمایش خونی که سطوح چربی بد و خوب را بررسی می کند، می تواند تصویری فوری از سلامت قلبی را به شما ارائه دهد که به کنترل کلسترول بالا کمک می کند.

شاید برای شما جالب باشد بدانید علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس چیست.

چه زمانی باید با پزشک مشورت کنید؟

با اینکه آزمایش های فوق الذکر می توانند تصویری از سلامت قلبی را به شما ارائه دهند، جایگزین یک تصویر جامع توسط فرد متخصص نیستند. اگر هر یک از مشکلات زیر را دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید:

درد یا ناراحتی قفسه سینه

درد قفسه سینه می تواند پرچم قرمز بزرگی باشد که باید توسط یک پزشک متخصص قلب بررسی شود. این علامت می تواند شاخص مهمی از یک حادثه ی قلبی باشد و به درمان فوری نیاز دارد. اگر شروع ناگهانی در درد قفسه سینه را تجربه کردید، به ویژه اگر بسیار شدید است، با پزشک متخصص مشورت کنید.

تنگی نفس

تنگی نفس، مشکلات تنفسی یا غش کردن می تواند نشانه ی مشکلات قلبی ریوی مانند بیماری انسداد مزمن ریوی، نارسایی قلبی، حمله ی قلبی، آمبولی ریوی و ضربان قلب نامنظم باشد. تنگی نفس کوتاه مدت بر اثر ورزش شدید یا فعالیت های دیگر معمولاً نگران کننده نیست، اما اگر ادامه داشته باشد یا با کمترین فعالیتی رخ دهد، مشورت با پزشک می تواند ایده ی خوبی باشد.

 علائم حیاتی غیر طبیعی به طور مداوم

اگر علائم حیاتی خود مانند فشار خون، نبض، قندخون، ضربان قلب و درصد اشباع اکسیژن را به طور منظم اندازه می گیرید، معمولاً می توانید محدوده ی طبیعی را برای خود تعیین کنید. اگر متوجه شوید که یکی از علائم حیاتی شما به طور قابل توجهی خارج از محدوده ی طبیعی است یا در حال بدتر شدن می باشد، بهتر است برای مشورت به پزشک عمومی خود مراجعه کنید.

سابقه ی مشکلات قلبی عروقی

اگر سابقه ی خانوادگی بیماری قلبی یا سایر عوامل خطر برای بیماری قلبی از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا یا دیابت دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید. کنترل این شرایط برای کمک به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی و رویدادهای قلبی بسیار مهم است. هرچه زودتر صحبت کردن در مورد این شرایط با پزشک می تواند دریافت مراقبت های مناسب را تضمین کند و به شما کمک کند بهتر بتوانید سلامتی خود را با وجود مشکلات از پیش موجود و عوامل خطر منحصر به فرد ارزیابی کنید.

کلینیک قلب دکتر نجفی در تهران 

Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید