دکتر محمد حسین نجفی

فشار خون بالا و سردی دست و پا

فشار خون بالا و سردی دست و پا چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ فشار خون بالا یا هایپرتنشن از عوامل اصلی آسیب های قلبی عروقی است که می تواند گردش خون در سراسر بدن را با اختلال مواجه کند. یکی از عوارضی که بیماران مبتلا به فشار خون گزارش می دهند، سردی دست و پاست. سردی دست و پا در بیماران مبتلا به فشار خون می تواند بنا به دلایل زیر رخ دهد:

تنگ شدن شریان محیطی

با گذشت زمان، بالا بودن فشار خون می تواند باعث سفتی و تنگ شدن رگ های خونی (آترواسکلروز) شود. این مشکل، میزان جریان خون به اندام هایی مثل دست و پا را کاهش داده و بیمار با احساس سردی یا بی حس شدن این اندام ها مواجه می شود.

اختلال در عملکرد میکروواسکولار

فشار خون بالایی که کنترل نشده است می تواند به رگ های خونی کوچک آسیب رسانده و خونرسانی به بافت ها را کاهش دهد. همین امر باعث احساس سرمای بدن (به ویژه در محیط های سرد) می شود.

اگر فشار شما بالا رفته و می خواید خیلی فوری آن را کنترل کنید، مقاله پایین اوردن فشار خون بالا فوری برای شماست!

سردی دست و پا به خاطر فشارخون بالا

آسیب عصبی مرتبط با فشار خون بالا

در برخی موارد، فشار خون بالا می تواند اعصاب مرتبط با رگ های خونی را تحت تأثیر قرار داده و تنظیم حرارت در اندام ها را با اختلال مواجه کند. این مشکل سردی دست ها و پاها را در پی خواهد داشت.

عوارض جانبی داروهای فشار خون

برخی از داروهای فشار خون مثل مسدود کننده های بتا، ممکن است جریان خون محیطی را کاهش داده و متعاقباً بیمار احساس سردی دست و پا را تجربه کند

اگر شما هم به دنبال دارویی مناسب هستید مقاله ی بهترین داروی فشار خون بالا را مطالعه کنید.

سایر عوامل

سردی دست و پا همچنین ممکن است نشان دهنده ی بیماری های دیگری مثل دیابت، کم کاری تیروئید یا اختلالات عروقی باشد. احتمال ابتلا به تمامی این بیماری ها با وجود فشار خون بالا افزایش می یابد.

راه حل ها

با اینکه فشارم رفته بالا ولی دست و پام سرده

بیماری های احتمالی که می توانند باعث سردی دست و پا شوند

واکنش طبیعی هر فرد به تغییرات دمایی متفاوت می باشد. به عنوان مثال، هوایی که برای شما خنک و خوشایند است ممکن است برای فردی دیگر، سرد و ناخوشایند باشد! بنابراین، تفسیر بدن شما از هوا نمی تواند دلیل محکمی برای وجود مشکل باشد. اما اگر فردی از سردی مداوم دست و پا (در هر شرایطی) رنج می برد، باید به دنبال دلیل آن بگردد. بنابراین سردی دست و پا علاوه بر اینکه ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مثل بیماری قلبی باشد، گاهی اوقات تنها واکنش طبیعی بدن شماست. 

باید بدانید که به جز فشارخون بالا بیماری های دیگری نیز هستند که می توانند باعث سردی دست و پای شما بشوند در ادامه این بیماری ها را به شما معرفی کرده ایم:

بیماری رینود

بیماری رینود که با نام پدیده یا سندرم رینود نیز شناخته می شود، به صورت کلی مشکل بی خطری است که منجر به وازو اسپاسم می شود. در وازو اسپاسم، شریان های کوچکی که خون را به پوست می رسانند، باریک شده و خونرسانی به پوست کاهش می یابد. این مشکل می تواند در موارد قرار گرفتن در معرض سرما یا استرس شدید اتفاق بی افتد. کاهش گردش خون در نواحی آسیب دیده سبب تغییر رنگ پوست، احساس سرمای شدید و سوزش پوست در زمان گرم شدن یا کاهش استرس می شود. سندرم رینود ممکن است به تنهایی یا به عنوان نشانه ای از یک بیماری زمینه ای دیگر رخ دهد.

کم خونی

بدن بیماران مبتلا به کم خونی دارای گلبول قرمز کافی برای تأمین اکسیژن بافت ها و اندام ها نمی باشد. کم خونی ممکن است در نتیجه بیماری های مختلف رخ داده و از طیف شدید تا خفیف و موقتی تا دائمی متغیر باشد. پزشک می تواند به کمک آزمایش خون، بیماری کم خونی را تشخیص داده و برای درمان علت زمینه ای آن به شما کمک کند.

فشار خون پایین

فشار خون پایین یا هیپوتنشن می تواند بنا به دلایل مختلفی رخ دهد. در صورتی که فشار خون شما به صورت قابل توجهی افت کند، بدن خون را از اندام هایتان دور کرده و به سمت اندام های حیاتی در هسته بدن هدایت می کند. همین امر می تواند منجر به سردی دست و پا شود.

سابقه سرمازدگی

سرمازدگی آسیبی است که در اثر یخ زدن پوست و بافت زیرین آن ایجاد می شود. این مشکل بیشتر در انگشتان دست، انگشتان پا، گوش، بینی، گونه ها و چانه رایج می باشد. در صورت مواجهه با این مشکل باید فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنید. با این وجود، حتی پس از درمان موفق نیز ممکن است دچار حساسیت دائمی به سرما شوید.

بیماری های خود ایمنی

بیماری های خود ایمنی مانند اسکلرودرمی و لوپوس می توانند حساسیت بدن به سرما را افزایش دهند. لوپوس نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن، بدن به بافت ها و اندام ها حمله می کند. یکی از علائم رایج این بیماری سندرم رینود است. اسکلرودرمی نیز بیماری نادری است که منجر به سفت شدن و انقباض پوفت و بافت همبند می شود. از علائم این بیماری می توان به حساسیت شدید به دمای سرد اشاره کرد.

سردی دست و پای خود را نادیده نگیرید

اولین قدم برای درمان سردی دست و پا مراجعه به پزشک می باشد. پزشک در مورد شناسایی علت زمینه ای و درمان آن به شما کمک خواهد کرد. علاوه بر این، شما با انجام اقدامات زیر می توانید ناراحتی ناشی از این موضوع را جدی بگیرید!

منبع : baptisthealth

Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید