دکتر محمد حسین نجفی

علت تپش قلب ناگهانی چیست؟

در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم تپش قلب ناگهانی آشنا کنیم و به این پرسش پاسخ دهیم که «چرا به‌طور ناگهانی دچار تپش قلب می‌شویم؟» تصور کنید در آرامش کامل هستید، اما ناگهان قلبتان شروع به تند تپیدن، لرزش یا حتی از دست دادن یک ضربه می‌کند. این احساس که به آن تپش قلب (Palpitation) گفته می‌شود، می‌تواند نگران‌کننده و حتی ترسناک باشد، به‌ویژه زمانی که  دچار تپش قلب ناگهانی می شوید.

اگرچه در بسیاری از موارد تپش قلب بی‌خطر است، اما گاهی ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل زمینه‌ای باشد که نباید نادیده گرفته شود.

تپش قلب دقیقاً چیست؟

تپش قلب حسی است که در آن قلب شما به طور غیرعادی می‌تپد. لزوماً تغییر در ضربان قلب نیست، بلکه بیشتر به نحوه درک شما از ریتم آن مربوط می‌شود. ممکن است احساس کنید قلبتان:

این احساسات می‌توانند در قفسه سینه، گلو یا گردن شما رخ دهند. ممکن است چند ثانیه یا چند دقیقه طول بکشد چه در حال فعالیت باشید، چه در حال استراحت.

علل شایع و بی‌خطر تپش‌های ناگهانی قلب

اغلب، شروع ناگهانی تپش قلب نشانه یک بیماری جدی قلبی نیست. بسیاری از عوامل روزمره می‌توانند این حس را تحریک کنند:

استرس و اضطراب: 

این مورد احتمالاً شایع‌ترین عامل است. وقتی استرس یا اضطراب دارید، بدن شما هورمون‌هایی مانند آدرنالین ترشح می‌کند. آدرنالین بدن شما را برای واکنش “جنگ یا گریز” آماده می‌کند که شامل افزایش ضربان قلب و محسوس‌تر شدن تپش‌ها می‌شود. حملات پانیک به ویژه می‌توانند منجر به تپش‌های شدید و ناگهانی همراه با تنگی نفس و گرفتگی قفسه سینه شوند.

کافئین: 

قهوه صبحگاهی شما، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، یا حتی برخی چای‌ها حاوی کافئین هستند، یک محرک که می‌تواند ضربان قلب شما را تسریع کرده و شما را از تپش‌های آن بیشتر آگاه کند. برای برخی افراد، حتی مقادیر متوسط نیز می‌تواند تپش قلب را تحریک کند.

نیکوتین:

نیکوتین موجود در سیگار و سایر محصولات توتون، یکی دیگر از محرک‌هایی است که بر ضربان و ریتم قلب شما تأثیر می‌گذارد.

الکل: 

حالی که الکل ممکن است در ابتدا ضربان قلب شما را کند کند، مصرف بیش از حد، به ویژه نوشیدن زیاد در یک نوبت، می‌تواند آریتمی‌ها (ضربان قلب نامنظم) و تپش قلب را تحریک کند که اغلب به آن “سندرم قلب تعطیلات” می‌گویند.

کم‌آبی بدن (دهیدراسیون):

وقتی به اندازه کافی آب نمی‌نوشید، حجم خون شما می‌تواند کاهش یابد، که باعث می‌شود قلب شما برای گردش خون سخت‌تر کار کند. این تلاش فزاینده می‌تواند منجر به تپش قلب شود.

کمبود خواب:

محرومیت مزمن از خواب می‌تواند بر بدن شما استرس وارد کند و به طور بالقوه منجر به عدم تعادل هورمونی شود که بر ریتم قلب تأثیر می‌گذارد.

ورزش‌های سنگین:

در طول فعالیت بدنی شدید، طبیعی است که قلب شما سریع‌تر و قوی‌تر بتپد. گاهی اوقات، ممکن است شما از این ضربان‌های قوی‌تر آگاهی بیشتری پیدا کنید و آن‌ها را به عنوان تپش قلب حس کنید.

تغییرات هورمونی:

نوسانات هورمونی می‌توانند بر ریتم قلب تأثیر بگذارند. این امر در موارد زیر رایج است:

ایا تپش قلب باعث مرگ میشود

برخی داروها:

برخی داروهای بدون نسخه و تجویزی می‌توانند تپش قلب را به عنوان یک عارضه جانبی داشته باشند. این داروها شامل:

  • ضداحتقان‌ها (موجود در داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا)
  • اسپری‌های آسم
  • قرص‌های لاغری
  • داروهای تیروئید
  • برخی داروهای ضدافسردگی

افت قند خون (هیپوگلیسمی):

وقتی قند خون شما خیلی پایین می‌آید، بدن شما آدرنالین ترشح می‌کند تا سعی کند آن را بالا ببرد، که می‌تواند باعث تپش قلب شود. این در افراد دیابتی که انسولین مصرف می‌کنند رایج است.

کم‌خونی (آنمی): 

اگر بدن شما گلبول‌های قرمز کافی نداشته باشد، قلب شما مجبور است برای رساندن اکسیژن سخت‌تر کار کند که می‌تواند منجر به تپش قلب شود.

علت تپش قلب در زنان

چه زمانی تپش قلب می‌تواند نشانه یک بیماری قلبی باشد؟

در حالی که بسیاری از علل بی‌خطر هستند، تپش قلب ناگهانی گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری قلبی زمینه‌ای باشد. این موارد معمولاً نیاز به ارزیابی پزشکی دارند:

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در حالی که تپش قلب‌های گاه به گاه و کوتاه مدت بدون علائم دیگر اغلب جای نگرانی ندارند، اگر تپش قلب ناگهانی شما با موارد زیر همراه است، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید:

تشخیص و درمان

برای تشخیص علت تپش قلب ناگهانی، پزشک شما ممکن است:

یک شرح حال پزشکی دقیق بگیرد: در مورد علائم، سبک زندگی، داروها و سابقه خانوادگی شما سوال می‌کند.

معاینه فیزیکی انجام دهد: به قلب و ریه‌های شما گوش می‌دهد، نبض و فشار خون شما را بررسی می‌کند.

الکتروکاردیوگرام (ECG/EKG) تجویز کند: این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت می‌کند. می‌تواند آریتمی‌ها را در صورت وقوع در طول آزمایش ثبت کند.

مانیتور هولتر را توصیه کند: یک دستگاه ECG قابل حمل که برای 24 تا 48 ساعت (یا گاهی بیشتر) برای ثبت فعالیت قلب شما در طول فعالیت‌های روزمره شما استفاده می‌شود و شانس ثبت تپش قلب‌های متناوب را افزایش می‌دهد.

مانیتور رویداد را پیشنهاد کند: دستگاهی که برای هفته‌ها یا حتی ماه‌ها می‌پوشید و وقتی علائم را احساس می‌کنید آن را فعال می‌کنید.

آزمایش خون تجویز کند: برای بررسی شرایطی مانند اختلال عملکرد تیروئید، کم‌خونی یا عدم تعادل الکترولیت‌ها.

اکوکاردیوگرام (اکو) را در نظر بگیرد: یک سونوگرافی از قلب برای تجسم ساختار و عملکرد آن.

درمان تپش قلب ناگهانی کاملاً به علت اصلی آن بستگی دارد. اگر یک عامل سبک زندگی خاص (مانند کافئین یا استرس) شناسایی شود، تنظیمات ساده ممکن است کافی باشد. اگر یک بیماری قلبی یا مشکل پزشکی زمینه‌ای یافت شود، درمان ممکن است شامل داروها، تغییرات سبک زندگی یا در برخی موارد، روش‌هایی مانند ابلیشن یا حتی جراحی باشد.

کیلینیک قلب دکتر نجفی در تهران

Picture of دکتر محمدحسین نجفی
دکتر محمدحسین نجفی

ایشان متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی هستند. دیگر تخصص های ایشان شامل: درمان فشار خون، درمان واریس، انجام هولتر مانیتورینگ قلب و غیره می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید